Márciusi ifjak: gyertyás megemlékezés az Ókollégiumnál a nemzeti ünnep előestéjén

2023. 03. 14., 21:27
Márciusi ifjak címmel gyertyás megemlékezést tartottak március 15-e előestéjén a református Ókollégium főbejáratánál. A színvonalas műsorban citerazene és ének, korabeli naplóidézetek és néptánc elevenítette fel az 1848. márciusi eseményeket Pesten és Kecskeméten.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

A Hírös Agóra és a Ráday Múzeum főszervezésében megvalósult esemény 18:48-kor kezdődött a Kodály Intézet vegyeskarának előadásával: a kórus az Ókollégium ablakából énekelte el a Kossuth Lajos azt üzente című dalt. Az ezt megelőző várakozás percei is muzsikával teltek a Kodály Iskola népzene tanszakos diákjai citerajátékának köszönhetően.

Csizmadia Ilona, a Hírös Agóra programszervezője bevezető gondolatai után az Ifjú Morbid Színpad két művésze, Gál Attila és Tok Imre idézte fel '48 márciusának eseményeit Petőfi Sándor és Jókai Mór visszaemlékezéseivel. Megelevenedtek a március 15-i pesti események, valamint a forradalom hírének kecskeméti fogadtatása is, melyet Hajagos Illés kecskeméti polgármester és Mertse Konstantin kecskeméti görög kereskedő emlékei idéztek fel. A felolvasások között egy-egy népdal csendült fel a Kodály Iskola tanulóinak előadásában, citera- és harmonikakísérettel.

A program egyik fénypontja a Kecskemét Táncegyüttes férfikarának toborzótánc-bemutatója volt, melyet szintén a kodályosok kísértek élő zeneszóval. Ezután a Nemzeti dalt hallhattuk, majd Muraközy János alakját elevenítette fel rövid, izgalmas előadásban Vajda Rudolf, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének tagja.

A gyönyörű huszáregyenruhát viselő hagyományőrző felidézte, hogy Jókai és Muraközy együtt koptatták a kecskeméti református jogakadémia padjait az 1840-es évek első felében. Iskolai tanulmányaikat önképzéssel egészítették ki a vívás és lovaglás terén. Muraközy János elsőosztályú lovasnak és vívónak számított, a szabadságharcban később gerillacsapatot vezetett, emellett kiváló festőművész is volt, akit olyan nagyságok méltattak, mint Lotz Károly.

A Kecskeméti Református Egyházközség képviseletében Varga Nándor lelkész, a Ráday Múzeum nevében Fogarasi Zsuzsa igazgató, valamint Muraközy János azonos nevet viselő leszármazottja megkoszorúzta az Ókollégium falán található Muraközy-emléktáblát, miközben a közönség a Himnuszt énekelte. Az esemény a kodályos diákok által kísért közös énekléssel zárult, felcsendült a Kecskemét is kiállítja, az A jó lovas katonának és a Föl, föl vitézek.

Ez volt az első alkalom, hogy március 15. előestéjén gyertyás megemlékezést tartottak az Ókollégiumnál, a szervezők szándéka szerint az esemény hagyományt teremthet.