Megrendítő megemlékezés a kommunizmus áldozatairól a Lestár téren

2023. 02. 24., 14:30
Megrendítő megemlékezést tartottak péntek délelőtt a kommunizmus áldozatairól a Lestár téri kopjafánál, az egykor ÁVH-központként működő, a népnyelv által "kékítő háznak" nevezett épület előtt. A KDNP által szervezett megemlékezésen dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes beszédében párhuzamot vont a kommunizmus és a jelenlegi nyugat-európai balliberális politika között.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Dr. Latorcai Csaba úgy fogalmazott: kísértet járja be Európát, a vörös diktatúra, azaz a bolsevizmus kísértete.

A változatosság kedvéért most nem keletről támadja a gyanútlan európai polgárt, hanem nyugatról készül lesújtani az a bizonyos ököl. Csak most nem munkásosztályként, hanem a nyugati könyökvédős bürokraták és készséges neokommunista balliberális segédhadaik, közöttük az éppen most mocsárba fulladó, a korrupció mocsarába fulladni készülő politikusok képében, az Európai Parlament képében és személyében
— mondta beszédében.

A megemlékezés szónoka dr. Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára, területfejlesztési miniszterhelyettes volt

Dr. Mák Kornél, a KDNP vármegyei és városi szervezetének elnöke, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke zárszavában felidézte, hogy a Lestár téren álló épület egykor katolikus egyházi iskola volt, melyet egy háborús találatot követően bontottak vissza kétemeletesből egyszintesre.

A kommunisták elvették, az ÁVH épülete lett, ahogy a népnyelv hívta, a "kékítő", melynek a pincéje ki tudja, még milyen titkokat rejt. Hány embert gyilkoltak meg, vertek mozgássérültre, aláztak meg ebben az épületben! S az élet mégis milyen: újra az egyházé lett
— emelte ki dr. Mák Kornél.

Dr. Mák Kornél, a megemlékezést szervező KDNP vármegyei és városi szervezetének elnöke, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke

Mint mondta, "a kommunizmus a hazugság birodalma". De az igazság végül mindig győzedelmeskedik. "Ahogy a páli levél mondja: ahol elárad a bűn, ott túlárad a kegyelem."

A megemlékezésen Gáspár Dávid előadóművész az 1956 októberében Kecskeméten megjelent hírekből olvasott fel.

Október 27-e, szombat: címlapon közlik a kecskeméti eseményeket. Több mint 4.000 fős tömeg vonul fel Kecskemét utcáin. A Városi Tanács homlokzatáról eltávolították a vörös csillagot. Az ÁVH épületének tetejéről hatalmas vaskalapáccsal ledöntötték a Népköztársaság címerét
— idézett a korabeli hírekből Gáspár Dávid.

Gáspár Dávid előadóművész idézeteivel tapinthatóvá tette a korabeli eseményeket

Az újságcikkek mellett rádiófelvételek is felidézték az akkori sötét időket. Szavalatával emelte a megemlékezést Sirkó László színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja.

Sirkó László színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja

A Szent Imre Iskola diákjai is közreműködtek: sorban ülve - olykor felállva - kinagyított archív fényképeket tartottak maguk előtt a forradalmi eseményekről és a kommunista terror tetteiről. A megemlékezés moderátora Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vezetője volt.

A beszédek és a műsor után a kopjafánál és a mellette felállított emelvényen helyezte el az emlékezés mécseseit, koszorúit dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és dr. Salacz László országgyűlési képviselő, valamint a kormánypárt és az ellenzék helyi politikusai, az egyházak, civil szervezetek képviselői és az emlékező civilek.

A kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják meg. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjet hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. A kommunizmus áldozatainak száma világszerte mintegy 100 millióra tehető.