Megszületett Kecskemét 2024-es költségvetése

2023. 12. 07., 13:24
Stabil, kiszámítható, gondoskodó és mértéktartó – röviden így jellemezte Kecskemét 2024-es költségvetését a csütörtöki közgyűlésen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A kormánypárti képviselők támogatása és a baloldali képviselők tartózkodása mellett elfogadott büdzsé legfontosabb jellemzője az önkormányzati intézményekben dolgozók bér- és cafetéria-emelkedése, a növekvő helyi bevételek, ezen belül is a kiugróan magas iparűzésiadó-bevétel, a fejlesztések folytatása és az intézmények stabil működése. A jövő évi költségvetést az ellenzéki padsorokból sem érte éles kritika.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Több mint 10 éve stabil alapokon áll Kecskemét gazdasága, a megyeszékhely fejlődése töretlen és a munkahelyek teremtése is folyamatos. Ezzel a gondolattal kezdte a 3 hónap alatt összeállított és most a képviselők elé került jövő évi költségvetésről szóló rendelet tervezet összefoglalóját a polgármester. Szemereyné Pataki Klaudia ezekkel indokolta az évek óta emelkedő helyi bevételeket, amelyek jövőre már rekord összeget, 25 milliárd forintot tesznek ki. Kiemelkedő az idei évhez képest 4 milliárd forinttal növekvő és 2024-ben már a 20 milliárdot is meghaladó iparűzési adóbevétel.

A polgármester stabilnak, kiszámíthatónak, gondoskodónak és mértéktartónak nevezte a jövő évi büdzsét. A városvezető kiemelte az önkormányzati dolgozók, januártól esedékes havi 29 600 forintos egységes béremelését, az intézményhálózat stabil működését azt, hogy nem emelkednek a gyermekétkeztetés költségei a családok számára, mivel ezt az önkormányzat átvállalja. Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta továbbá a helyi tömegközlekedés megnövelt támogatását, amelynek alapja, hogy a szolgáltatást-beleértve az iskolabuszt is- már az országos átlagnál is többen használják.

Leviczky Cirill a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elnökeként konzervatívan tervezettnek és végrehajthatónak nevezte a 2024-es büdzsét, amelybe többek között 3.5 milliárdos fejlesztési forrás lett beépítve, ezen belül pedig több pénz jut majd útfenntartásra is.

Király József Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnökeként a városüzemeltetés plusz támogatását emelte ki, de hangsúlyozta a közvilágítás-fejlesztésre szánt támogatás nagyságát is.

Dr. Fekete Gábor az Értékmegőrzési Bizottság elnöke pedig a helyi kulturális intézmények kiemelt szerepét hangsúlyozta, konkrétan kiemelve a Hírös Agóra 650 milliós, valamint a színház 800 millió forintos jövő évi költségvetési támogatását.

Jánosi István képviselő a sportszervezetek 1.5 milliárdos támogatását emelte ki, hangsúlyozva a Széktói Stadion felújításhoz biztosított 300 milliós költségvetési forrást.    

Szamler László képviselő hozzászólásában a város természetvédelemmel kapcsolatos támogatásait hangsúlyozta, kiemelve, hogy idén Kecskemét nyerte el az Év Zöld innovációja-díjat, főleg a vízmegtartás és az itt létesült esőkertek kapcsán.

A díj kapcsán egy másik elismerésről is beszélt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki azt mondta, hogy közelmúltban itt járt az Európa Bizottság képviselője, aki a városunkban szerzett ellenőrzései, tapasztalatai alapján, az uniós források felhasználása kapcsán pozitív példaként említette Kecskemétet.

A 2024-es költségvetés vitájában a kormánypárti képviselők a közterekre, a sportra és a külterületekre fordított plusz forrásokat emelték ki. Pászti András képviselő külön megemlítette Körösi-hegy lakóinak vezetékes ivóvízzel történő ellátását.

Lévai Jánosné hozzászólásában a civilek és egyházak támogatását hangsúlyozta.

Az ellenzéki képviselők hozzászólásaikban főként az emelkedő kormányzati elvonást, a jövőre már 6.3 milliárdos szolidaritási hozzájárulást hangsúlyozták.

Kecskemét 2024-es költségvetését végül a kormánypárti képviselők támogatásával az ellenzék tartózkodása mellett, 13 igen, 7 tartózkodással ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés.