Mesés advent vár a gyerekekre Kecskeméten

2023. 11. 29., 14:09
Diótörő táncjáték, HAhó udvar, kézműveskedés, Mikuláskuckó, jégpálya és óriáskerék – ez csak néhány a sok-sok izgalmas program közül, amelyek varázslatossá teszik a legkisebbek számára az idei karácsonyvárást Kecskeméten. Összegyűjtöttük a hétvégén kezdődő adventi időszak gyerekprogramjait, hogy segítsük azokat a családokat, akik élménytelivé szeretnék tenni az idei ünnepvárást.
Fotó: Banczik Róbert

Dúskálhatnak az adventi programokban az idei évben a kecskeméti családok. Már az is hatalmas élmény a gyerekeknek, ha kilátogatnak a város főterére, amely december 1-jére ünnepi pompába öltözik. Megnyit a Városháza előtti jégpálya, amit ingyenesen használhatnak egészen december 31-ig. Felülhetnek az óráskerékre, a mesekörhintára, lesz hóágyú, a nagyszínpadon színes programok váltják egymást. Idén sem maradhat el az adventi lámpás felvonulás és a betlehemi regölés. A kicsiknek játszótérrel is készül a Hírös Agóra a Téli Csodaország és Kecskeméti Advent programsorozat keretében.

Idén egy különleges attrakcióra is számíthatnak a gyerekek a megújult Városháza díszudvarán. A HAhó udvarban egy hóágyúnak köszönhetően valódi hóesés, fenyőerdő, mesebeli házikók, varázslatos fények, lovasszán várja őket, megidézve a régmúlt karácsonyok hangulatát.

Fotó: Gyenes Kata

Szombaton mutatták be hatalmas sikerrel a Hírös Agórában az egyik legszebb karácsonyi mesét, a Diótörőt. A szuperprodukcióra, amelynek rendező-koreográfusa Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója, már szinte minden jegy elkelt. Érdemes az intézmény jegypénztárában és weboldalán érdeklődni.

A Téli Csodaország és Kecskeméti Advent részletes programjai ITT olvashatóak!

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon is bővelkedik az adventi programokban. December 4-én 9, 10 és 11 órakor Zöld kuckó természetismereti játszóházi foglalkozásokra várják az óvodásokat. Játékosan ismerkedhetnek meg a karácsony illataival, az ünnepi finomságok jellegzetes fűszereivel.  

December 9-én, szombaton 16 órakor Holle anyó meséjét mutatja be az ifjúsági otthon Családi bábszínháza Szirtes Józsefné bábos-játszóházvezető, Mészáros Vincéné-díjas bábos előadásában.  

December 16-án, szombaton 9.30-kor a Mackó Kuckó bábos, anyanyelvi családi játszóházban Bogyó és Babóca hoznak el egy különleges karácsonyi történetet. A foglalkozást Forgó Gyöngyi óvónő, drámapedagógus, Mészáros Vincéné-díjas bábos vezeti.

A Ciróka Bábszínház idén is azzal büszkélkedhet, hogy az advent idejére beköltözik hozzá a Mikulás. A nagyszakállú azt is megengedte, hogy az érdeklődők egészen december 20-ig megnézhetik kuckóját. Minderre csak napközben van lehetőség, amíg ügyes-bajos dolgait intézi a hírös városban.

Emellett közkívánatra idén is műsorra tűzi a Ciróka gyönyörű karácsonyi darabját, amelynek címe: József mondá Máriának. Karácsonyi játékukkal az ismert bibliai történet elevenítik fel, régi betlehemes hagyományok megújításával. A fényhozó Jézuska születését József, az asztalos-ácsmester meséli el, s úgy hírlik, a történet során megelevenedő összes bábú, és a mívesen faragott Figurásszekrény is az ő keze munkája. Az előadás december 10-én, 12-én, 13-án, 14-én, 15-én és 17-én látható a Cirókában.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben december 1-jén nyílik egy új időszakos kiállítás „Betlehemi csillagodat ragyogtasd nekem…” címmel. Az adventi várakozás és az ünnepi készülődés jegyében összeállított tárlaton a múzeum betlehem gyűjteményéből és a régi időket megidéző karácsonyi díszeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

Az Antanténusz Műhelyben december 2-án 10 órától agyag karácsonyfadísz készítésére várják a gyerekeket. A kinyújtott vörös agyagból szaggató formák segítségével különböző formájú karácsonyfadíszek születnek, kiégetés után ezeket haza is vihetik a gyerekek. Így saját készítésű díszek is kerülhetnek a karácsonyfára.

December 2-án 16 órától egy másik különleges programnak is otthont ad a Szórakaténusz. „Kerek egy ég alatt” címmel mesében, énekben és a homokrajz művészetében egyszerre gyönyörködhetnek a résztvevők. Ahomokba rajzolt formák illékonysága, a régi énekek hangzása és a mese fordulatos világa együtt idézi meg a régiek gondolkozásmódját, s három nagy keresztény ünnepünket, hisz a születés öröme, a feltámadás misztériumával és a Szentlélek eljövetelével kerekedik egésszé. A rendezvényen közreműködik Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Sz. Nagy Mária bábszínész, homokrajzos és Demeter László Bartók-emlékdíjas népzenész.

Fotó: Banczik Róbert

A sok kulturális program mellett idén sem maradhat el a Gong Mikulás. December 5-én a Városháza tornyáról ereszkedik majd le a nagyszakállú, aki természetesen nem érkezik majd üres kézzel.

Kapcsolódó cikk