Kategória: Energiaszektor
Keresés
Dátum választó
Rendezés
82 találat
2024.05.23

Megnyílt Kecskeméten, Közép-Európa legkorszerűbb hőszigetelő anyagot gyártó üzeme

Sikeresen befejeződött Kecskeméten az EPS polisztirol gyártó és EPS polisztirol hulladék átvevő és újrahasznosító üzem építése. A beruházó a Hőplusz Rendszer Kft., amely 4400 négyzetméteres üzemet hozott létre, továbbá új, világszínvonalú gyártás technológiát is beszerzett. A környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű projekt 2,5 milliárd forintból valósult meg.
2024.05.13

Fontos változást hoz a házhoz menő biohulladék-gyűjtés

Minden, a földgázimport csökkentésére lehetőséget adó megoldást mérlegelni kell, mivel Magyarország földgázfogyasztásának a 85 százalékát importálja, a behozatal java pedig Oroszországból érkezik. A biogáztermelés stratégiai lehetőség a földgázigény csökkentésére, a biohulladék pedig a jövő nyersanyaga lehet. Az idén Magyarország 14 településén kezdődött meg a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok, azaz a biohulladékok házhoz menő gyűjtése.
2024.04.26

Távhőszolgáltatás napja 2024

A klímatudatos hőtermelés, a megújuló energia ipari méretű hasznosítása és a TERMOSTAR Kft. évi 20.500 tonna CO2-megtakarítást eredményező átfogó fejlesztése kapott főszerepet a 2024. április 26-ai Távhőszolgáltatás napján. Az idei eseménynek különleges jelentőséget adott, hogy végéhez közeledik az első olyan fűtési szezon, amely során minden távhőszolgáltatásban érintett fogyasztóhoz – Kecskemét lakosságának 1/3-ához - eljutott a megújuló energia hasznosításával előállított hőenergia.
2024.04.26

Idén is a szakma sztárjai vármegyénk diákjai

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVII. alkalommal, 2024. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont F és G pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén harmadik alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg az A pavilonban közel 17.000 látogató részvétele mellett.
2024.04.25

Nyílt napot tartottak a biomassza fűtőműben

Ma ismét megnyitotta kapuit a TERMOSTAR Kft. Mindszenti körúti telephelye. Az érdeklődők működés közben tekinthették meg a Kecskemét déli iparterületén lévő biomassza fűtőművet, ahonnan megújuló energiaforrásból előállított hőenergia jut el minden távhőszolgáltatásban érintett fogyasztóhoz.
2024.04.19

Rangos szakmai rendezvénynek adott otthont a BÁCSVÍZ Zrt.

A korszerű és hatékony víz- és csatornaszolgáltatást tovább erősítő, rangos szakmai rendezvénynek adott otthont a BÁCSVÍZ Zrt. Kecskeméten. A Siemens Zrt.-vel közös szervezés lehetővé tette, hogy olyan jövőbe mutató alkalmazásokat is megismerjenek a vízipari szakemberek, mint a mesterséges intelligencia segítette vízelfolyás-érzékelés vagy digitális ikrek segítette szimulációs tervezés. A két fél együttműködése nem új, a mostani szakmai esemény a több évre visszatekintő kooperáció következő lépése- hangzott el az eseményen.
2024.03.20

Kecskemét és a Neumann János Egyetem idén áprilisban egy hétre szó szerint a tudományos világ közepévé válik

A Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság (RSAI) Kecskeméten rendezendő 14. Világkongresszusára eddig a világ 50 országából több mint 390 előadó regisztrált. A legtöbb szakmai résztvevő – a hazai szakembereken túl – Kínából érkezik majd, de erős a mezőnyben Olaszország, Románia, Japán, az Egyesült Államok, Spanyolország, Brazília és Törökország is.
2024.03.18

Közel 100 százalékos hulladékhasznosítási arány a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

2018 óta március 18. az újrahasznosítás világnapja. A kecskeméti Mercedes gyár nemcsak ekkor, hanem az év minden napján kiemelt figyelmet fordít a hulladék kezelésére. A tudatos hulladékgazdálkodásnak köszönhetően a vállalat tavaly a hulladékának 99,7 százalékát újrahasznosította, amely önmagában és európai összehasonlításban is kiemelkedő eredmény.
2024.03.08

Április 1-jéig tesztelik a hidrogén-meghajtású buszt Kecskeméten

Kedden állt forgalomba az a hidrogén meghajtású busz, melyet egy hónapig tesztel Kecskeméten a Kecskeméti Közlekedési Központ. A jármű rendes járatot lát el, ezért ugyanúgy lehet igénybe venni, mint bármely másik autóbuszt. Amennyiben a tapasztalatok is kedvezőek lesznek, a távoli célok közt szerepel, hogy 2025-től kettő, 2028-ra 10 hidrogén meghajtású járművel rendelkezzen a város.
2024.01.31

34 ezer háztartás energiafelhasználását fedezi az új kiskunhalasi naperőmű

Átadták kedden a 100 hektáron elterülő kiskunhalasi naperőműparkot. A beruházás közel 23 milliárd forintból valósult meg és 34 ezer háztartás éves energiafelhasználását fedezi. A tegnapi átadón Lantos Csaba energiaügyi miniszter elmondta, Magyarország a nukleáris és a megújuló energiára alapozza jövőjét, ugyanis a pandémia és a háború megmutatta, hogy az eddiginél nagyobb energiaszuverenitást kell elérnünk.
2024.01.22

Sikeresen szeretne pályázni? - Hasznos szakértői tanácsok a Napenergia Plusz Programhoz

Az első 24 órában már több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be a Napenergia Plusz Programra. Az új pályázattal akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a családok ingatlanonként a modern napelemes rendszerek telepítéséhez. Közel 600 kivitelező kapott jóváhagyást a regisztrációhoz. Szakemberek azonban azt ajánlják, hogy még a pályázat benyújtása előtt keressünk vállalkozókat. Szakértőnk tanácsait foglaltuk össze a következő összeállításunkban!
2024.01.11

Lezárult a nagy projekt, két kecskeméti óvoda és egy bölcsőde újult meg

Az egyik megújult épületben, a Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd Utcai Óvodájában rendezték csütörtökön meg annak a nagyszabású projektnek a záróeseményét, mely során három kecskeméti köznevelési intézmény is teljesen megújult és korszerűsödött, főként energetikailag. A rendezvényen Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia és a Polgármesteri Hivatal Fejlesztéspolitikai Irodájának vezetője, Balogh Zoltán mondott beszédet.
2024.01.11

Befejeződött az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten” című európai uniós projekt

Kecskeméten a Széchenyi 2020 program keretén belül az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten” című projekt kapcsán, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott 523,47 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően, köznevelési és gyermekjóléti feladatokat ellátó önkormányzati tulajdonú intézmények energetikai korszerűsítése valósult meg. A projekt célja az épületek hőveszteségeinek csökkentése volt, növelve ezzel az intézményekben tartózkodó gyermekek és dolgozók komfortérzetét. A korszerűsítéssel elősegíthető a közintézmények hatékonyabb energiahasználata és a működtetési költségek csökkentése.