Tércsapdák - A mester és tanítványai

2024. 03. 18., 16:31
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kecskeméten sokféle program várta az emlékezőket. A Katona József Könyvtárban például Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésszel és tanítványaival is találkozhattak az érdeklődők. A beszélgetésben természetesen szó esett Lakatos Pál aznap délelőtt leleplezett Jel című szobráról is.
A galéria 10 képet tartalmaz

A mester és tanítványai – Tércsapdák című rendezvényen dr. Virág Ágnes művészettörténész beszélgetett Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésszel és három tanítványával, Kozma Anitával, Baráth Fábiánnal és Kiss Tamással, így összesen három generáció képviseltette magát a pódiumon. A rendezvény elején a résztvevőket prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntötte.

Az érdeklődők megtudhatták, melyek azok az elemek, amelyek a nézők segítségére lehetnek egy szobor megértésében.

Lakatos Pál pénteken leleplezett Jel című szobrának kapcsán elhangozott: a néző egy nyitott könyvet lát, de a szobor az anyag megnyitását is nyújtja számára.

Az alkotó példaként említette: amikor egy élesztőt egy cérnaszállal szétvágunk, akkor egy olyan dolog nyílik meg számunkra, ami addig nem volt látható – ilyen a Jel című plasztika is, mely minden irodalmi nagyságnak emléket állít, tiszteleg a kultúra értékei előtt, és szimbolizálja az összetartozást is.