Tovább a szentírási közös úton: a hit és a Biblia erejét hangoztatták a konferencia megnyitóján

2023. 04. 04., 13:13
A hit, a Biblia és az ökumenikus összefogás erejét hangoztatták kedd délelőtt a Tovább a szentírási közös úton című konferencia megnyitóján a köszöntőt mondó világi és egyházi méltóságok. A prof. dr. Róna Tamás főrabbi vezette Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Weisz Péter elnökletével működő Barankovics Izraelita Műhely által szervezett nagyszabású, egész napos konferenciát a Kecskeméti Zsidó Hitközség Nagykőrösi utcai dísztermében nyitották meg, majd a résztvevők átvonultak a református Újkollégium épületébe, ahol a konferencia késődélutánig folytatódik rövid előadásokkal és két kerekasztal-beszélgetéssel.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 33 képet tartalmaz

A Nagykőrösi utcai díszteremben elhangzó köszöntők középpontjában a szomszédunkban dúló háború mielőbbi lezárása, a béketeremtés szükségessége, a járványoktól és gazdasági krízistől felbolydult világban való helytállás, az ökumenikus együttműködés és a Szentíráshoz, hitünkhöz való visszatérés fontossága állt. A konferencia alcíméhez híven - Húsvét és pészah üzenete a nemzeti összetartozás jegyében - többen utaltak a közelgő ünnepek fontosságára és kapcsolatára.

A Himnusz eléneklése után elsőként dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A béke fontosságát kiemelve arra kért mindenkit: nézzen magába, és vizsgálja meg, személyes életében mit tesz azért, hogy megszűnjön a gyűlölködés.

Novák Katalin köztársasági elnök köszöntő szavait tanácsadója, Nagy Bercel tolmácsolta.

Mi magyarok, zsidók, keresztények összetartozunk. Ez vitán felül áll. Magyarországon él Európa harmadik, egyben Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége. Erre büszkék vagyunk. Erre nagyon vigyázunk
— üzente a konferencia résztvevőinek a köztársasági elnök.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: a kormány és a hazai zsidó közösségek már hosszú évek óta gyümölcsöző munkát végeznek együtt, ami érezhető fejlődést, jobb körülményeket hozott magával, valamint azt a tényt, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában.

Az elmúlt időszak eredményeit, a hazai zsidó élet sokszínűségét és a ránk váró lehetőségeket hamarosan egy antiszemitizmus elleni nemzeti stratégiában összegezzük, amely jelenleg is készül, természetesen a magyarországi zsidó közösségek képviselőinek bevonásával
— hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Köszöntötte a jelenlévőket városunk két országgyűlési képviselője is. Dr. Salacz László megköszönte a konferencia tagjainak, hogy hangot adnak a józan többség békevágyának a szomszédban dúló testvérháború és a nagyhatalmak fegyverkezése árnyékában. Ezekben a viharos időkben biztos fogódzóra van szükségünk, és az valójában több ezer éve rendelkezésünkre áll: ez a Biblia, "a legrégebb óta bestseller könyv".

Úgy látom, hogy a hívő emberek nagy közössége az egyetlen, amely most ki tudja húzni világunkat a mocsárból. Ennek a nagy közösségnek Önök a kovászai
— fogalmazott dr. Salacz László.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, hogy miként szüleik generációjának '56, úgy nekik a rendszerváltás volt meghatározó élmény és tapasztalat. Mint mondta, nem tagadható, hogy abban az időben a szabadelvű gondolatok köré gyűltek és liberálisként határozták meg magukat. – Vajon mi az oka, hogy akkor liberálisként, most konzervatívként közelítjük meg a világot? – tette fel a kérdést.

Azon túl, hogy az akkor huszonévesek most ötvenévesek lettek, a legfőbb oka, hogy akkor a szabadságra volt a legnagyobb szükségünk, azt vágytuk és azért dolgoztunk, most viszont az értékekben van a legnagyobb hiány
— mutatott rá dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke köszöntőjében Olofsson Placid bencés szerzetespap és Gulácsy Lajos kárpátaljai református lelkész – később püspök – példáján keresztül mutatta be a szovjet Gulagon megvalósult ökumenikus közösség mélységét és erejét, melybe a különböző keresztény felekezetek mellett az ott raboskodó zsidók is bekapcsolódtak.

"Ha lesz 1 millió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől" - ezzel a Mindszenty Józseftől származó idézettel nyitotta meg beszédét Lévai Jánosné tanácsnok, aki Kecskemét városa nevében köszöntötte az egybegyűlteket.

A mai konferencia célja, hogy reményt kapjunk, hitünk erősödjön, és városunkban a vallás az emberek életének középpontjába kerüljön 
— hangoztatta.

Lévai Jánosné meghívta a konferencia résztvevőit októberre Kecskemétre, Magyarország - Mária országa címmel ekkor tartja ugyanis az önkormányzat az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvánnyal közös szervezésben hagyományos, ezúttal épp 10. egyházi konferenciáját.

A köszöntők után a neves hegedűművész, Kathy-Horváth Lajos improvizációjában gyönyörködhettek a résztvevők, akik egy közös fotó után átvonultak a református Újkollégiumba. Itt folytatódott az egészen késő délutánig tartó konferencia. Az előadók és a kerekasztal-beszélgetések résztvevői között vezető egyházi és közéleti méltóságok szerepelnek, a részletes program itt érhető el.