Elfogadta a közgyűlés az iparűzésiadó-kedvezmény kivezetését

2022. 11. 24., 14:29
Elfogadta a csütörtöki rendkívüli közgyűlés a helyi iparűzési adó 2 százalékra emelését és az építményadó növelését a város pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében. A városvezetés hangsúlyozta, hogy valójában az iparűzési adó esetében a korábbi évek kecskeméti kedvezményének kivezetéséről, az építményadó esetében mérsékléséről van szó, valamint hogy a lakosságot közvetlenül nem érintik az adóváltozások. Az ellenzék bírálta a döntést, és tartózkodással vagy nemmel szavazott.

A helyi iparűzési adó Kecskemétet és Győrt kivéve minden más városban már jelenleg is 2 százalék. Kecskeméten az elmúlt években 1,6, majd 1,8 százalékot fizettek a vállalkozások, melynek eredményeként tíz év alatt mintegy 23 milliárd forint maradt a helyi cégeknél. Ezt a kedvezményt vezetik ki január 1-től a városi büdzsé stabilitása érdekében – magyarázta a döntés hátterét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Az építményadó emelése szintén a vállalkozásokat érinti. Ennek mértéke Kecskeméten tíz éve nem emelkedett, jelenleg az érintettek negyedannyit sem fizetnek, mint amennyire a törvény lehetőség adna. A tervezett változás értelmében az építményadó januártól az I. adóövezetben 600 forintról 1000 forintra, a II. adóövezetben 540 forintról 900 forintra emelkedik négyzetméterenként. A gépjárműtárolók esetében nem lesz adóemelés, marad a négyzetméterenkénti 300 forint övezeti besorolástól függetlenül. Az új adómértékkel Kecskemét várhatóan továbbra is az utolsó harmadban lesz az ország városai között az építményadó tekintetében.

Szemereyné Pataki Klaudia és Gaál József alpolgármester is kiemelte, hogy a két helyi adó emeléséről egyeztettek a legjelentősebb kecskeméti vállalkozásokkal, melyek elfogadták a döntés szükségességét. Gaál József hozzátette, hogy a kisvállalkozások esetében pedig január 1-től elérhetővé válik az iparűzési adóalap egyszerűsített megállapítása, melynek köszönhetően csökkenhetnek terheik. Ez a csaknem 15 ezer kecskeméti vállalkozás közül mintegy 7 ezret érint.

Az ellenzéki képviselők – köztük legaktívabban dr. Vancsura István – bírálták az előterjesztést. Vancsura István szerint az önkormányzatoknak azért kellene lobbiznia, hogy visszaszerezzék a kormány által tőlük elvett adónemeket, köztük a gépjárműadót, így nem lenne szükség a többi helyi adó emelésére. A polgármester válaszában rámutatott, hogy a kormány – többek között éppen az elvont gépjárműadóból finanszírozva – jelentősen támogatja a kecskeméti és környékbeli útépítéseket, így ez a pénz visszajut hozzánk.

Dr. Vancsura István egyebek közt kijelentette azt is, hogy Kecskemét az elmúlt években egyáltalán nem fejlődött. Ellenpéldaként említést tett egy 200 ezres törökországi városban tett látogatásáról, melyben 40 ezres stadion épült, ami szerinte jól mutatja a város fejlődését.

Király József ellenzéki képviselő javaslatot fogalmazott meg, mely szerint az 1 milliárd forint alatti éves árbevételű helyi vállalkozások mentesüljenek az adóemelések alól. Gaál József alpolgármester erre úgy reagált: amellett, hogy a javaslatot ügyrendileg sem lehetséges már a közgyűlésen benyújtani, a hatályos törvény sem ad lehetőséget ilyen kitételek érvényesítésére.

A helyi adók emeléséről szóló előterjesztést 12 igen, 3 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés.

A következő, rendes városi közgyűlést december 8-án tartják, akkor döntenek egyebek közt a 2023-as költségvetésről is.

Kapcsolódó cikk