Emberek, sorsok, díjak - Beszélgetés a könyvtárban

2023. 10. 09., 12:11
Az Országos Könyvtári Napok záró napján, a Könyves vasárnap keretében az idén is megrendezte a Katona József Könyvtár Emberek, sorsok, díjak című beszélgetéssorozatát. Ezúttal hét kitüntetett kecskeméti polgár volt Kriskó János beszélgető partnere.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 57 képet tartalmaz

A  program kezdetén Bujdosóné dr. Danyi Erzsébet, a Bács- Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtár igazgatónője mondott bevezetőt a rendezvényhez. Elsőként a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett dr. Gyenes Vilmos csecsemő-és gyermekkardiológus, neonatológus, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház és a fővárosi Bethesda Kórház főorvosa, a Fornetti a Szívbeteg Gyermekekért  Alapítvány kuratóriumi elnöke ült a vendég székébe. A népszerű szívgyógyász meggyőzően beszélt a hivatását is meghatározó, számára fontos értékekről, valamint a családjához, mindenek előtt az unokáihoz fűződő bensőséges kapcsolatáról.

Hasonlóképpen meggyőzően beszélt szenvedélyéről, a Boldogabb családokért címet viselő családvédelmi programról Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült program kidolgozója és szakmai vezetője,  aki  Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A programot több mint három évtizede működtetik sikeresen, a munkatársaival közösen.  A doktornő férjével együtt a Kecskemét–Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület szakmai vezetőjeként is fontos munkát végez.

Mintegy három és fél évtizeden keresztül állt a kecskeméti evangélikus gyülekezet élén a ma már nyugdíjas Kis János lelkész, aki szintén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át tavasszal, a nemzeti ünnepen. A közösségi vállalásokban is élen járó lelkész érzékletes képet festett a városban eltöltött eredményes időszakról, és a lelkészi munkája mellett vállalt egyéb  megbízatásairól, köztük az Európa Jövője Egyesület elnöki feladatainak ellátásáról.

Márciusban kapott Magyar Arany Érdemkereszt elismerést  Ladics Tamásné, a Kodály Iskola korábbi igazgatója. Leánya, Ladics Mónika,a kecskeméti polgármesteri hivatal humánszolgáltatási Irodájának vezetője ugyanezen kitüntetés  ezüst változatát vehette át augusztus 20-án. Anya és lánya a beszélgetésben közösen vettek részt.

Ladics Tamásné négy évtizeden át volt a Kodály iskola vezetője igazgatóként és helyettesként. Vezetőként mindig a tanárnak és diáknak egyaránt komfortos intézmény megvalósításáért dolgozott. Ladics Mónika közigazgatási tevékenységének sokrétűségéről, a család megerősítő szerepéről és az Ars Nova Énekegyütteshez kötődő emlékeiről beszélt, amelynek egyik alapító tagja volt.

A Város Napján Kecskemét Kultúrájáért díjat kapott Szabóné Bognár Anikó, a Katona József Múzeum igazgatóhelyettese, aki történelem - néprajz-szociológia szakon végzett a szegedi egyetemen. Kutatási területe a népi táplálkozás, mindenekelőtt a sütemény-kultúra változásai. Szívesen rendez történelmi vonatkozású kiállításokat és örömmel gondozza katonatelepi házuk kiskertjét. Repülőmérnök férjével két tehetséges fiút nevelnek.

Hetedikként Szabó Sándor, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett tárogatóművész beszélt zenész karrierje indulásáról, és benne a tárogató szerepéről. Bemutatott néhány kuriózumnak számító, régi kottát a kuruc időszak dalairól, majd lelkesült ismeretterjesztő előadást tartott a hangszerről a közönségnek. Szabó Sándor végül röviden meg is szólaltatta tárogatóját a közönség nagy örömére. Az est hangulatos fogadással ért véget a könyvtár kávézójában.