Erdei Péter, Durányik László és Hollókői Huba vallott a vezénylés művészetéről

2023. 11. 20., 11:54
A Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja szombaton a széchenyivárosi fiókkönyvtárban tartotta második Kodály Klub rendezvényét. A pódiumbeszélgetésen a kecskeméti komolyzenei élet három elismert alakja, Erdei Péter, Durányik László és Hollókői Huba vallott a karmesterség, a vezénylés művészetéről.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 26 képet tartalmaz

A program a Kodály Intézet kamarakórusának előadásával kezdődött, ahol az intézmény négy növendéke vezényelt egy-egy kórusművet – olvasható a Katona József Könyvtár Facebook-oldalán megjelent beszámolóban.

Az énekszót a vezénylésről szóló pódiumbeszélgetés követte.

Durányik László, a Miraculum-Aurin kóruscsalád vezetője beszélt arról, milyen inspirációt jelentettek számára nyíregyházi évei, miért szükséges és mitől jó egy beéneklés és hogyan kezd el dolgozni egy új, korábban nem ismert kórusművel.

Erdei Péter, a Kecskeméti Énekes Kör karnagya vázolta az egységes kórushangzás megteremtésének legfontosabb műhelytitkait; megosztotta oratórikus művek vezénylése során szerzett tapasztalatait, azt, hogy miben más zenekart és kórust dirigálni; illetve a karvezetés tanítás súlypontjairól is szót ejtett.

A hegedűművészből lett karmester, Hollókői Huba beszélt arról, milyen előnyeit élvezi karmesterként, hogy hangszeres zenészként belülről ismeri a zenekar működését. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője operavezénylési tapasztalatairól és élményeiről is vallott a közönségnek.

A beszélgetést Virág Barnabás, a Kodály Társaság kecskeméti csoportjának vezetője, a Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese vezette.

Virág Barnabás hírportálunknak elmondta: december 22-én estére hangversenyt szerveznek az Újkollégiumba Kodály Zoltán december 16-i születésnapja, valamint Kocsár Miklós zeneszerző születésének 90. évfordulója tiszteletére. A Kodály Társaság helyi csoportja évente kétszer szervez Kecskeméten Kodály Klubot, a legközelebbi esemény tavasszal várható – tette hozzá.