Két helyszínen is megemlékeztek Katona József születésének 232. évfordulójáról

2023. 11. 13., 15:55
Ma délben a hagyományoknak megfelelően két helyszínen is megemlékeztek Katona József születésének 232. évfordulójáról. Előbb a drámaköltő szülőháza helyén álló emlékház udvarán, majd déltől a színház oldalában álló Katona József-szobornál gyűltek össze az emlékezők.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 28 képet tartalmaz

Kecskemét város nagy szülöttére, nemzeti drámánk, a Bánk bán szerzőjére, Katona Józsefre emlékeztek ma két helyszínen is. Előbb a Katona József Emlékház udvarán került sor a hagyományos ünnepségre és koszorúzásra. Emlékező beszédet Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus, az emlékház korábbi vezetője mondott, majd Ádám András olvasott fel rövid részletet Tiborc panaszából. Ezt követően megkoszorúzták a jelenlévők az emlékház udvarán álló Katona József-mellszobrot.

Déli 12 órakor folytatódott a megemlékezés Vígh Tamás Katona József-szobránál a színház melletti parkban. Hegedűs Zoltán Jászai-díjas színművész mondta el Buda Ferenc versét, majd Székelyné Kőrösi Ilona emlékbeszéde következett. Az ünnepi szónok többek között beszélt a hely szerencsés megválasztásáról, hiszen a mai színház melletti területen át vezetett a drámaköltő mindennapi kecskeméti életének legfontosabb útvonala.

A színház és a szobor révén is jelképes ez a hely, de van még egy szerencsés egybeesés. Mondhatjuk, hogy Katona József lába nyomát őrzi ez a tér, és mi most Katona József útjain állunk. Valahol itt volt kecskeméti mindennapjainak legfontosabb útvonala, a születésétől a haláláig
— fogalmazott Székelyné Kőrösi Ilona.

A szónok emlékeztetett rá, hogy innen vezetett az út a szülőháztól a Nagytemplomig, ahol keresztelték, a katolikus általános iskoláig és a piarista gimnáziumig, ahol tanult, és a városházáig is, ahol a város három legfontosabb tisztségviselőjének egyikeként, 10 éven át dolgozott. Székelyné Kőrösi Ilona röviden áttekintette az életpályának a Bánk bán melletti, kiemelt területeit. Felhívta a figyelmet arra a 10.000 oldalt meghaladó, hivatali feljegyzésekből álló dokumentum-anyagra, amelynek szisztematikus feldolgozása még várat magára. A beszéd végén Hegedűs Zoltán Pintér Lajos versével figyelmeztetett, hogy a sokpátoszos megemlékezéssel ne takarjuk el az élő költőt. Az ünnepség végén a drámaíró szobrát megkoszorúzták.