Kodály halálának és a Kodály Zoltán Vegyeskar alapításának évfordulójára emlékeztek

2024. 03. 05., 18:34
Kettős jubileumról emlékeztek meg kedden délután a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A kecskeméti születésű zeneszerző 57 éve, 1967. március 6-án hunyt el, a nevét viselő kecskeméti vegyeskart pedig 136 évvel ezelőtt, 1888. március 9-én alapították, eredetileg Iparos Dalárda néven. Kodály Zoltán 1949-ben személyesen járult hozzá, hogy a kórus felvegye a nevét. A keddi megemlékezésen Varga Sándor, a kórus titkára idézte fel Kodály életét és a kórus történetét, személyes élményeit is megosztva arról, amikor mint Kodály iskolás diák találkozott a mesterrel.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 43 képet tartalmaz

A kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar (Iparos Dalárda) története egészen 1888-ig nyúlik vissza, amikor kecskeméti iparos férfiak megalapították a Kecskeméti Iparos Dalkört. Erre utalva szerepel a kórus nevében az Iparos Dalárda cím. Fontos fordulópont volt az énekkar életében, amikor Kodály Zoltán 1949-ben személyesen járult hozzá, hogy a kórus felvegye nevét. Ekkor még, egészen 1977-ig férfikarként működtek, de az életforma változása és a nők egyre fontosabb szerepe miatt a vezetőség úgy döntött, hogy vegyeskarrá alakulnak.

Repertoárjukon egyházi és világi kórusművek egyaránt szerepelnek. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy-egy fellépésen Kodály-művek is megszólaljanak. A kórus karnagya 2019 óta Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, aki szívesen tért vissza az énekkarhoz, melyet 1996-tól öt éven át már vezetett egyszer.

Tavaly tavasszal Kodály halálának 56., és a kórus megalakulásának 135. évfordulója alkalmából ünnepélyes koszorúzást tartottak a vasútállomáson található Kodály-emléktáblánál. Ekkor elhatározták, hogy minden évben megemlékeznek erről a kettős évfordulóról, a megemlékezés helyszíne pedig a vasútállomás lesz, melynek épületében Kodály Zoltán meglátta a napvilágot 1882. december 16-án.

Az idei megemlékezés műsorvezetője Sümegi Csaba kóruselnök volt, köszöntőt pedig Varga Sándor kórustitkár mondott. Varga Sándor részletesen felidézte Kodály Zoltán életútját, majd a Kodály Zoltán Vegyeskar, az egykori Iparos Dalárda történetét. Köszöntőjében személyes emlékeket is megosztott a hallgatósággal kodályos diákéveiről, melyek során a mesterrel is találkozhatott.

A beszéd után a kórus egy népdalcsokrot énekelt el Kodály gyűjtéseiből.

A városvezetés részéről prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester, Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő és Szamler László önkormányzati képviselő vett részt az eseményen. Jelen volt továbbá Virág Barnabás, a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagozatának elnöke, dr. Kéri Laura Zita, a Kodály Intézet igazgatóhelyettese, Földi János, a Kodály Iskola igazgatóhelyettese, Tornyi László, a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület elnöke, valamint a MÁV képviseletében Mészáros Zoltán Antal forgalmi üzemmérnök. Az ünnepség az emléktábla megkoszorúzásával zárult.

Mint Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, a kórus karnagya portálunknak elmondta, az énekkar egy jelentős kecskeméti kulturális eseményen van túl: felkérést kapott, hogy részt vegyen a februárban megtartott Kecskemét is kiállítja című civil gálán, ahol szép sikerrel szerepeltek. Mivel ebben az évadban több jelentős városi fellépése volt a kórusnak, a karvezető az elkövetkező tavaszi hónapok próbáit új művek tanulására szeretné felhasználni. Az évad végén pedig egy rendhagyó évadzáró koncertre készülnek az arborétum területén. A jövő évad őszén kiskőrösi meghívásnak tesznek eleget, majd Izsákon lépnek fel a Vándor Kórustalálkozón. Adventben pedig hagyományosan megrendezik a Szent Miklós Kórussal együtt a város egyházi kórusainak ökumenikus kórustalálkozóját – sorolta az idei év terveit Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika.