Májustól átfogó felújításon esik át a Széktói Stadion pályája

2023. 11. 22., 18:16
Jövő év májusától, az NB I-es szezon végeztével új pályatestet kap a Széktói Stadion. A mintegy 700 millió forintos beruházást Kecskemét város önkormányzata és a tao-felajánlások révén kecskeméti cégek is jelentősen támogatják. A pályatest cseréje után a városi oldali lelátó, majd a főépület felújítása, bővítése következhet hosszabb távon – hangzott el a KTE szerda délutáni sajtótájékoztatóján.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 8 képet tartalmaz

Dr. Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezető igazgatója örömmel számolt be arról, hogy májustól vadonatúj pályát kaphat a Széktói Stadion. A mostani, még 2009-ben lefektetett gyepszőnyeget teljesen eltávolítják, és új, mintegy 50 cm-es rétegrendet kap a pálya új gyepszőnyeggel, pályafűtéssel, vízelvezető és öntözőrendszerrel. Az egykori futókör helyét elfoglalva, 5-6 méterrel a főépület felé "csúsztatják" a pályát, így közelebb kerül a lelátóhoz, igazodva az új stadionépítési trendekhez.

A következő, egyelőre csak tervek szintjén álló lépésben a városi oldali lelátó újulhat meg teljesen, illetve kerülhet majd közelebb az elcsúsztatott pályához, hogy onnan is a lehető legközelebbről lehessen követni a játékot. Távlati tervként a főépület és a hozzá tartozó lelátó felújítása, bővítése szerepel, ezzel zárulhat majd le a stadionfejlesztés – vázolta dr. Filus Andor.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy a város 300 millió forintot meghaladó összeggel támogatja a pályafelújítást. Hozzátette, hogy a kecskeméti cégek is kiveszik a részüket a költségekből a tao-felajánlások révén.

Ritka az a város, amely ilyen mértékben hozzájárul a stadion-infrastruktúra fejlesztéséhez
— jegyezte meg dr. Filus Andor.

Szemereyné Pataki Klaudia gratulált a klubnak ahhoz, hogy a kisebb hullámvölgyből sikerült kikerülni, a legutóbbi három bajnokiját már megnyerte a csapat, ezek közül egyik a Ferencváros emlékezetes legyőzése volt a Széktói Stadionban. Nagyobb kitekintésben pedig óriási eredményeket ért el a klub, hiszen öt év alatt a megyei bajnokságból eljutott az élvonalig.

Büszkék vagyunk Önökre, a város hírnevét magas szintre emelték, és erős közösséget kovácsoltak
— fogalmazott a polgármester.

Dr. Filus Andor ügyvezető a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a KTE hazai meccseinek látogatottsága – fedett lelátók hiányában is – a 4. legmagasabb az élvonalban, csak a nagymúltú klubok előzik meg. A Széktói Stadion kihasználtsága átlagosan 70 százalék körüli, de több teltházas meccset is játszottak már – tette hozzá.

Dr. Filus Andor felidézte a korábban már elvégzett felújításokat: a klub tavalyi feljutásakor mintegy 300 millió forintos tulajdonosi forrásból elvégezték az NB I-es induláshoz szükséges munkálatokat, idén tavasszal pedig újra megnyílhatott a városi oldali lelátó.

A májustól kezdődő pályafelújítást az MLSZ idén augusztus 23-ai határozata teszi lehetővé, mely 70 százalékos tao-forráskeretet biztosít a költségek fedezésére. A cégekkel januárban köthetik meg az erről szóló szerződéseket. A fennmaradó 30 százalékot, valamint a további többletköltségeket Kecskemét városa biztosítja több mint 300 millió forint értékben. A felújítás összköltsége várhatóan 700 millió forint körül fog mozogni, a pontosabb összeg a kivitelezői árajánlatok decemberi megérkezésekor fog kiderülni – mondta dr. Filus Andor.