"Mária ezer év óta nem vette le az országról a kezét, nem is fogja levenni"

2023. 10. 05., 14:35
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Magyarország Mária országa című emlékkonferencia csütörtökön a Városháza dísztermében. A 10., jubileumi tanácskozás középpontjában a Magyarok Nagyasszonya, Mária állt.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

Szentmisével kezdődött a Magyarország Mária országa című egyházi konferencia Kecskeméten, majd koszorúzással folytatódott a Nagytemplom előtt Mindszenty bíboros szobránál.

Az emlékkonferencia nagy érdeklődés mellett zajlott, zsúfolásig megtelt a Városháza díszterme. A mostani, 10. emlékkonferencia mintegy koronaként Máriát, Magyarország patrónáját helyezi a középpontba. Az előadók különböző aspektusból közelítették meg azt a tényt, ami közel 1050 évvel ezelőtt történt: Szent István király a Szűzanya oltalmába ajánlotta az országot.

Az esemény megnyitóján dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Valószínűleg azt sem gondolta Szent István király, hogy 1.000 évvel később mennyire aktuális lesz ez a jelképes cselekedet, hogy mennyire fontos lesz 1.000 év múlva is kötődésünk a hithez, és kötődésünk azokhoz az értékekhez, amelyek szorosan összekapcsolódnak keresztény hitünkkel
— mondta dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Az egyházi konferencia Kecskemét önkormányzata és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány közös szervezésében jön létre évről-évre, és a tervek szerint jövőre is folytatódik.

Az esemény egyik főszervezője, Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő elmondta: ebben az országban 33 Mária-kegyhely van, és a konferenciával szeretnének rávilágítani arra, hogy jó dolog a Szűzanyában bízni.

A korábbi kilenc kecskeméti konferenciánkat azzal a  céllal  szerveztük, a megjelent imafüzeteket azzal a céllal adtuk ki, hogy minél többen megismerjék keresztény értékeinket, példaképeket, illetve tükröt tartsunk a fiataloknak. Sokunk véleménye szerint a Jóisten segítsége nélkül Magyarország nem maradhatott volna fenn. Merítsünk erőt közös eresztény értékeinkből, hitünkből!
— hangoztatta Lévai Jánosné.

Keresztény kötelességünk kiállni értékeinkért, az erkölcsért, nem maradhatunk csendben, nem dőlhetünk hátra – emelte ki előadásában Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Hogyha nem merjük felvenni a küzdelmet, ha nem merjük elmondani az igazunkat, akkor természetesen átmenetileg ugyan, de a különböző ideológiák teret fognak nyerni. Bennünket ez már nem rombol annyira, de a fiatalokban igen. A másik jó hír, üzenem az elvtársaknak, hogy Mária ezer év óta nem vette le az országról a kezét, nem is fogja levenni, így továbbra is bízunk benne és a segítséget meg fogja adni
— fogalmazott Soltész Miklós államtitkár.

Az emlékkonferencián Farkas István (Lupus atya), dr. Csókay András idegsebész, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Földi-Kovács Andrea, Zsuffa Tünde író és Nyeste Pál piarista plébános tartott elgondolkodtató előadást Máriáról, az ő közbenjáró szeretetéről, a hit fontosságáról.

A Magyarország Mária országa című konferenciáról részletes összeállítás látható a KTV Kiemelő című műsorának csütörtök esti adásában.