Tízéves fennállását ünnepelte a kecskeméti Kosárlabda Akadémia

2023. 03. 18., 07:31
Tízéves fennállását ünnepelte péntek este a Sheraton Hotelben tartott nagyszabású ünnepi fogadáson a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Az estélyen Ivkovicné Béres Tímeát, az akadémia alapító-igazgatóját az országos kosárlabdaszövetség (MKOSZ) emlékérmével tüntették ki, Deutsch Tamás pedig a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökeként bejelentette, hogy a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. idén 200 millió forintos állami támogatásban részesül.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 48 képet tartalmaz

A Sheraton nagyterme megtelt péntek este a kecskeméti Kosárlabda Akadémia tízéves jubileumát ünneplőkkel. Jelen volt a fogadáson városunk mindkét országgyűlési képviselője, dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László, Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, Szalay Ferenc, a SOSZ elnöke, Deutsch Tamás, továbbá Sztojan Ivkovic, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya és felesége, a kecskeméti Kosárlabda Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea, Forray Gábor, a Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét vezetőedzője, valamint a kosárlabdasport és a közélet más jeles képviselői.

Az estély meghívott vendége ezúttal a Kecskeméti Rajzfilmstúdió volt, így az egész műsoron a kecskeméti műhelyben készült mesék futottak végig vezérfonalként: a közönség részleteket láthatott többek között a Toldiból, a Vízipók-csodapókból és a Leo és Fredből. Ivkovicné Béres Tímea is egy mese keretei között mondta el a Kosárlabda Akadémia immár egy évtizedes történetét, melyet közben vetített képek is segítettek felidézni. A Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, Mikulás Ferenc, aki egyúttal a Kosárlabda Akadémia társadalmi tanácsadó testületének tagja, röviden köszöntötte a közönséget, felidézve saját sporthoz fűződő kapcsolatát, melyben az élsportnak is helye volt.

Ivkovicné Béres Tímea egy paraván mögé bújva, a gyerekekhez is szólva mondta el a Kosárlabda Akadémia meséjét

Deutsch Tamás a SOSZ elnökeként mondott beszédében példátlannak és történelminek nevezte az elmúlt évtizedben Magyarországon végbement fejlődést a sport terén, ideértve az infrastrukturális fejlesztéseket, a finanszírozási rendszer átalakítását és az utánpótlásnevelés fejlesztését, melynek egyik kiemelkedő példája éppen a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia.

Deutsch Tamás bejelentette, hogy a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. idén 200 millió forintos állami támogatásban részesül, és továbbra is a kiemelt vidéki központok között tartják nyilván. Egyúttal köszönetet mondott a kecskeméti városvezetésnek a helyi sport kiemelt támogatásáért.

Deutsch Tamás kiemelte: az idei évben a hazai sportegyesületek összességében 14,5 milliárd forint közvetlen állami támogatásban részesülnek.

Az est moderátora, ifj. Knézy Jenő ezután a színpadra invitálta Szemereyné Pataki Klaudiát, Ivkovicné Béres Tímeát és Szalay Ferencet, akikkel rövid pódiumbeszélgetésben világították meg a kosárlabda országos és helyi helyzetét, kilátásait, kihívásait. A polgármester kiemelte az egykori uszodából kialakított Mercedes-Benz Sport Akadémiában zajló élénk közösségi és sportéletet, mely a kosárlabda mellett más sportágakat is felölel, és amely záloga lehet annak, hogy a város fiataljai jó közösségben, a sport által közvetített értékeket elsajátítva nőhessenek fel.

A színpadra ezt követően két fiatal kosárlabdázót hívtak, akik mindketten Kecskeméten indultak el a pályájukon, és most életükben először komoly, profi szerződést írhattak alá egy klubbal: a már eddig is a kecskeméti csapatot erősítő Ivkovic Milán az új szerződéssel még szorosabbra fonta kötelékét a klubbal, Sinka-Pálinkás Szofi pedig a Sopron csapatához igazolt.

Ivkovic Milán marad Kecskeméten
Sinka-Pálinkás Szofi Sopronban folytatja pályafutását

A hagyományok szerint sor került a Kosárlabda Akadémia legmagasabb rangú díjának, a nívódíjnak az átadására is, melyet az idei jubileumi évtől kezdve minőség díj névre kereszteltek át. A díjat idén Lakosa Zsolt edző és testnevelőtanár vehette át kiemelkedő munkájáért. Az idén 60 esztendős Lakosa Zsolt jelenleg az Akadémia U13-as csapatát irányítja edzőként, de korábban jelentős eredményeket ért el majd' minden utánpótlás-korosztályban, az U16-os válogatottal európa-bajnoki ezüstérmes lett - hangzott el a méltatásban.

Végül, de nem utolsó sorban Ivkovicné Béres Tímea a kecskeméti Kosárlabda Akadémia alapítása óta folytatott kivételes szakmai és vezetői munkája elismeréseképpen, az Akadémia megalapításának tizedik évfordulója alkalmából átvehette az országos kosárlabdaszövetség aktív korban adható legrangosabb kitüntetését, az MKOSZ Emlékérmet.

A péntek esti eseményről interjúkat is tartalmazó összefoglalót láthatnak a KTV Sportmagazinjának hétfő esti adásában: