Új elemekkel bővült a TOP Plusz Városfejlesztési Programterve

2023. 12. 07., 16:02
Több óvoda fejlesztése, bővítése is bekerült Kecskemét TOP Plusz Városfejlesztési Programtervébe, amit a támogatási pályázatok felhívása, határideje miatt kellett módosítani a csütörtöki közgyűlésen. A képviselők egyhangúlag fogadták el az előterjesztést, méltatva a Fejlesztéspolitikai Osztály munkáját.

A napirendhez kapcsolódva Szemereyné Pataki Klaudia polgármester - mint előterjesztő - elmondta, jelentősen visszaestek az uniós támogatási források, ehhez igazodva kellett összeállítani a város 2024-es költségvetését is. A támogatási szerződéseket folyamatosan módosítani kell, a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervet is ennek részeként kellett megújítani.

Lévai Jánosné képviselő saját körzete szempontjából vette górcső alá a több mint ötven oldalas részletes tervezetet. Mint elmondta, emberfeletti munkát végzett a programterv összeállításával a Fejlesztéspolitikai Iroda, megköszönte Balogh Zoltán irodavezető és minden munkatársának segítségét. Kiemelte, a tervezet négy prioritást tartalmaz: ezek az élhető, a szolgáltató város, a klímatudatos, illetve a versenyképes város fejlesztése. Lévai Jánosné örömét fejezte ki, hogy bekerült a tervezetbe többek között a Kecskeméti Vadaskert környezetének közterületi, közösségi és turisztikai fejlesztése, valamint a Juhász utcai óvoda felújítása és a Nagyvárad tér zöldterületének megújítása is.

Pászti András képviselő két pontot emelt ki a programtervből. Egyrészt a Hunyadi János Általános Iskola felújítását látja nagyon fontosnak, ezt többször jelezte már a tankerület felé is, másrészt örömmel látta, hogy a tervezetbe kerülve esély lehet az Ifjúságúti és a Ceglédi úti óvoda energetikai felújítására is.

Nemcsik Mátyás is köszönetet mondott Balogh Zoltán irodavezetőnek és csapatának, hogy ilyen sok projektet megterveznek és menedzselnek. – Ez óriási munka, és a város további fejlődését szolgálja – fogalmazott a képviselő. A saját körzetét érintő fejlesztési tervek közül kiemelte a Balaton utca felújítását, amely már régóta húzódó feladat. Ezzel kapcsolatban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, folyamatosan egyeztetnek az ott épülő lakópark kivitelezőjével. Amint befejeződik a hatalmas beruházás, a közterületi rendezésben is partner lesz a vállalkozó. Bíznak abban, hogy ezt a jó példát követik majd más kivitelezők is Kecskeméten.

Dr. Fekete Gábor képviselő üdvözölte, hogy bekerült a tervezetbe a Jegenyefa és a Katona Zsigmond utca járdaépítése, Leviczky Cirill képviselő pedig amiatt fejezte ki örömét, hogy a kadafalvi óvoda régóta időszerű fejlesztése is helyet kapott a programban.

– Jövő évben letehetjük a kadafalvi bölcsőde alapkövét, de a közöségi ház is bekerült a tartalék projektek közé. Reméljük, hamarosan átkerül majd fedezettel rendelkező célok közé – mondta Leviczky Cirill.

Végül 19 igennek, nem és tartózkodás nélkül fogadták el a határozati javaslatot.