Közgyűlés - Döntés a 2024/25-ös óvodai csoportlétszámokról

2024. 02. 15., 13:05
A csütörtöki közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta az önkormányzati fenntartású óvodák csoportlétszámait a 2024/25-ös nevelési évre. Egyes, jellemzően a külső városrészekben található óvodák iránti fokozott igény kielégítésére engedélyezték a csoportlétszámok 1-5 fővel történő megemelését.

A három nagy óvoda közül a Corvina Óvoda esetében összesen 19 fővel, a Ferenczy Ida Óvoda esetében 82 fővel, míg a Kálmán Lajos Óvoda esetében 75 fővel emelték a maximális csoportlétszámokat. Kecskemét önkormányzati fenntartású óvodáiban így a teljes kapacitás 176 fővel 2.829 főre emelkedik az idén szeptemberben kezdődő nevelési évben – derül ki az előterjesztésből.

Mint Pászti András önkormányzati képviselő, az előterjesztést egyhangúlag támogató Esélyteremtési Bizottság elnöke elmondta, az óvodák iránti igény Kecskeméten területileg igen egyenetlen, a fiatal családok előszeretettel költöztek ki a külső városrészekbe, így Katonatelepen, Kadafalván, Ménteleken is jelentősen megnőtt az igény a bölcsődei és óvodai ellátásra.

Pászti András hangsúlyozta, hogy a csoportlétszámok bővítését az óvodavezetőkkel egyeztetve határozták meg. A maximális létszám emelésére a törvény ad lehetőséget, amennyiben a feltételek, például a csoportszoba mérete ezt lehetővé teszi. Legfeljebb 20%-os mértékben emelhető egy csoport létszáma, azaz 25 fős csoportok esetén 30 főre. Az emelést az is indokolja – mutatott rá Pászti András –, hogy a törvény kötelezővé teszi azoknak a gyermekeknek a felvételét, akik az adott körzetben élnek.

A baloldali képviselők közül Kopping Rita és Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra úgy vélte, hogy az óvodák iránti nagy igény fényében hiba volt bezárni a közelmúltban a Csongrádi utcai és a Szent Miklós utcai óvodát.

Válaszában Engert Jakabné alpolgármester rámutatott, hogy mindkét belvárosi óvoda csoportjait át tudták helyezni más óvodákba. A két óvodaépület rossz állapotban volt, felújításuk nagyon költséges lett volna – tette hozzá.

Az alpolgármester kiemelte: míg a külső városrészekben valóban jelentősen nő a kisgyermekek száma, addig a város teljes óvodai hálózatát tekintve mintegy 130 óvodai hely betöltetlen. Ezért szükséges az óvodai ellátás racionalizálása, lekövetve a demográfiai trendeket és a területi egyenetlenségeket.

Pászti András kérdésre válaszolva elmondta: Kecskeméten jelenleg a gyermekek mintegy kétharmada jár önkormányzati óvodákba, egyharmaduk pedig egyházi vagy magánóvodákba.

A közgyűlési vitában az is elhangzott, hogy sajnos országszerte, így Kecskeméten is nőtt az elmúlt időszakban a speciális nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma, ami további terhelést jelent az intézményekre. A gyerekek egy része nem alkalmas arra, hogy elkezdje az iskolát, amikor eléri az iskolaköteles kort, így ők tovább maradnak az óvodákban, ezzel is növelve a létszámot.

Az mindenképpen pozitívumnak tekinthető, hogy a külső városrészekben sok a kisgyermek, és városszerte számos bölcsőde és óvoda épült vagy újult meg a közelmúltban. Ezekről a fejlesztésekről kapcsolódó cikkeinkben olvashat.

Kapcsolódó cikk