Kecskeméten kezdte vármegyei látogatását Novák Katalin köztársasági elnök

2023. 11. 23., 08:42
Szerdán este megérkezett Kecskemétre Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő kétnapos vármegyei körútját kezdte meg a megyeszékhelyen, ahol megnézte a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Meseautó című előadását. Novák Katalin csütörtök reggel megtekintette a Városházát, majd vármegyei vezetőkkel találkozott. Ezután a hetényegyházi Univer-üzemben vezette körbe Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója, majd a Katona József Gimnáziumba látogatott, ahol megnézte édesanyja tablóját és diákokkal is találkozott. Csütörtöki kecskeméti programja a Kecskemétfilm Kft.-nél tett látogatással zárult, innen Kiskunhalasra utazott az államfő.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

Már szerda este Kecskemétre érkezett köztársasági elnökünk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban megnézte a Meseautó című előadást Szente Vajk rendezésében.

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Csütörtök reggel 8.30-kor látogatott el a Városházára, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogadta.

A városvezető felvezette a díszterembe, majd megtekintették a polgármesteri irodát. A köztársasági elnök ezt követően vármegyei vezetőkkel találkozott a Városháza Kada Elek-termében.

A vármegyei találkozón Novák Katalin rövid köszöntőt mondott, melyben felidézte, hogy tegnap Prágában járt V4-es államfői csúcson, innen érkezett Kecskemétre. Mint mondta, alig várta, hogy megkezdje Bács-Kiskun vármegyei körútját.

Kiemelte: megyelátogatásainak célja, hogy megismerje az itt élők életét, azt, hogy mire büszkék, milyen eredményeket értek el, és milyen nehézségekkel szembesülnek napjainkban.

– A megyei körutak lényegét a találkozások adják
— fogalmazott.

A Kada Elek-teremben tartott találkozón Kecskemét polgármestere mellett jelen volt többek között Rideg László megyei közgyűlési elnök, Kovács Ernő főispán, valamint dr. Salacz László, dr. Szeberényi Gyula Tamás, Zsigó Róbert, Font Sándor és Bányai Gábor országgyűlési képviselők.

– Az igazi nagy problémákról próbáltuk tájékoztatni a köztársasági elnök asszonyt, például a Homokhátság vízpótlásáról, és ebben képviselőtársaim, Bányai Gábor, Font Sándor szakmailag is alá tudták támasztani azokat az érveket, hogy a Homokhátság vízpótlása nem várhat, és hogy ebben a megfelelő lépéseket meg kell tennünk. Ő nagyon megköszönte a tájékoztatást, mert bár jórészt tudott ezekről a problémákról, de azt mondta, hogy teljesen más, amikor "életközelből", személyes történeteken keresztül is megtapasztalja ezeket
— mondta el a találkozót követően dr. Salacz László.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a megbeszélés után elmondta, a köztársasági elnök asszony tervszerűen járja végig a vármegyéket, hogy tisztában legyen a helyi problémákkal. Örömmel látták azonban, hogy a kecskeméti feladatokkal, tervekkel kapcsolatosan tájékozott volt Novák Katalin.

– A Homokhátság vízutánpótlása mellett szóba került a városi infrastruktúrák problémája, az iparosodásból fakadó feladatok, amelyekkel Kecskemétnek és környékének meg kell birkóznia. De örömmel tapasztaltuk, hogy a köztársasági elnök asszony képben volt a Kecskemét és térségének problémáival
— nyilatkozta dr. Szeberényi Gyula Tamás. Országgyűlési képviselőnk leszögezte, sokat jelent az, hogy Novák Katalin ellátogatott Kecskemétre. – Azt mutatja, hogy figyel ránk, figyel a kecskemétiekre, az emberekre, hiszen nagyon sok programon vesz részt ezen kívül is. Ismerkedik a város és a megye nevezetességeivel, látnivalóival, s ezen keresztül a problémákkal és feladatokkal is – emelte ki dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Novák Katalin érkezése előtt újságíróknak elmondta: elsősorban Kecskemét értékeit, eredményeit, hungarikumait szeretné megmutatni a köztársasági elnöknek, emellett eszmét cserélnek többek között az oktatás, a sport, a társadalmi felzárkózás legfontosabb kérdéseiről is a látogatás során.

Szemereyné Pataki Klaudia a Kecskeméti Médiacentrumnak kifejtette, évek óta nagyon jó a szakmai együttműködésük Novák Katalinnal, aki a családpolitikával kapcsolatban már miniszterként is kiváló kezdeményezések karolt fel.

– Most köztársasági elnökként is tovább viszi azt a közös munkát, azt a közös utat, amit elkezdtünk. Kecskemét és a megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy köztársasági elnökünknek családi kötöttségei is ide fűzik. Velünk élt, velünk él, érzi azt a gondolkodást, azt a szellemiséget, ami a térséget jellemzi. Ismeri a kultúránkat, az értékeinket, amit köztársasági elnökként a világ minden pontján képviselni tud
— fogalmazott a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette, nagyon fontos, hogy Novák Katalin Budapesten kívül a vidék Magyarországához is tud szólni.

– Együtt tudunk gondolkodni, együtt tudunk tervezni és együtt tudjuk megfogalmazni azokat a kihívásokat, célokat, lehetőségeket, amelyekre oda kell figyelni, akár egy törvényalkotási folyamatnál, ENSZ felszólalásnál vagy egy NATO tanácskozáson. Ez utóbbi azért is fontos, mert a NATO repülőbázisa itt található Kecskeméten – hangsúlyozta a polgármester.

A Városházáról Novák Katalin a hetényegyházi Univer-üzembe ment, ahol gyárlátogatáson vett részt Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója vezetésével.

A képre kattintva galéria nyílik (Fotók: Bogdándi Ferenc)

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő is részt vett az üzembejáráson.

– Megtiszteltetés volt, hogy Kecskemétet és a vidéki körzetemet is figyelembe vette, meglátogatta Novák Katalin. Kecskeméten egy hatalmas ipari fejlődés zajlott le, ennek egy része volt ez az élelmiszeripari fejlődés, ami az Univernél is megvalósult. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy például körzetemnek a másik része, például Kunadacs az alapanyagot szolgáltatja ehhez a nagymérvű élelmiszeripari fejlődéshez
— mondta dr. Salacz László, hozzátéve: a köztársasági elnök asszony díjazta azt, hogy az Univer magyar termelőktől szerzi be az árut és magyar innovációval valósulnak meg a termékfejlesztések.

Dr. Salacz László

Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elégedett volt a látogatással.

– A köztársasági elnök asszony a látogatás alatt végig nyitott volt, végig kérdezett, alig győztem válaszolni a kérdéseire
— mondta Molitórisz Károly.

Molitórisz Károly

A vezérigazgató hozzátette: a beszélgetés során szóba került többek között az Univer saját vetőmagüzeme, saját bejegyzett fajtáik, a modern géppark és a gépek beszerzése.

Novák Katalin az Univer-gyár után a Katona József Gimnáziumba látogatott, ahová édesanyja is elkísérte, aki 1965 és 1969 között az iskola tanulója volt. Mohácsy Katalin tablóját is megkeresték.

A gimnáziumban Csáki Tibor igazgató kalauzolta végig a köztársasági elnököt, aki a sakkszakkör tagjaival is találkozott és bepillantott egy röplabdaedzésbe a nemrég átadott Dunszt Ferenc Sportcsarnokban.

Novák Katalin csütörtöki kecskeméti programja zárásaképpen látogatást tett a Kecskemétfilm Kft.-nél, ahol Mikulás Ferenc ügyvezető igazgató fogadta. Örök emlékül egy ginkgo biloba fát is elültetett a köztársasági elnök a rajzfilmstúdió udvarán.

A köztársasági elnök ezután Kiskunhalasra látogat, de péntek reggel újra kecskeméti programja lesz: részt vesz egy reggeli edzésen a Mercedes Kosárlabda Akadémián. A pénteki nap folyamán ezután Kiskőrösre és Bajára, végül a déli határnál fekvő Bácsszentgyörgyre látogat el Novák Katalin.