Teltházzal, óriási sikerrel zajlott a harmadik Cifra Borséta

2024. 03. 23., 08:30
Teltházzal, azaz a kiállítókkal együtt több mint 400 résztvevővel, óriási sikerrel zajlott le a harmadik alkalommal megrendezett Cifra Borséta péntek este a kecskeméti Cifrapalotában. A szecessziós palota csodálatos környezetet teremtett a kóstolónak, melyen az ország vezető pincészeteinek borait kóstolhatták végig a borszeretők, és a pezsgők között is szép tételeket találhattak a minőségi italok kedvelői. Két pohár között finom borkorcsolyák lendítették tovább az embert a következő kóstolás felé, és aki művészeti élményre vágyott, a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé képeit is megtekinthette a földszinti kiállítóteremben.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 42 képet tartalmaz

A neves borász, Frittmann Péter főszervezésében megvalósult eseményen 30 borász 120 borát kóstolhatták végig az érdeklődők. A legtöbb pincészet a gyönyörű Pávás teremben kapott helyet, de a környező kisebb termekben is standok sorakoztak, a földszinten pedig az egyik főszponzor, a Neumann János Egyetem pezsgőket kínáló terme, valamint kávé- és ételstandok foglaltak helyet.

Másik kiemelt támogatóként a Linartech Autóház Kecskemét shuttle autó szolgáltatással könnyítette a VIP jeggyel rendelkező vendégeket, a borászok az Aranyhomok Business és Wellness Hotelben pihenhették ki magukat, a nyomdai anyagokat az Insignio Kreatív készítette, ahogyan prémium partnerként a GOMÉP Kft. is a rendezvény mellé állt. A Pikantéria Catering, a UniTurn, a Fornetti Magyarország, a NaturoKork, a helyszínt adó Kecskeméti Katona József Múzeum és Cifrapalota is mind abban támogatták a rendezvényt, hogy még emeltebb színvonalon valósuljon meg, mint az előző években. 

A megnyitó Tajti Alíz énekes előadásával vette kezdetét a Pávás teremben, majd Frittmann Péter főszervező, Szabóné Bognár Anikó, a Katona József Múzeum igazgatóhelyettese és dr. Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karjának dékánja köszöntötte a megjelenteket.

Frittmann Péter elmondta: nagy öröm számára látni a teltházas eseményt, hiszen ez azt mutatja, hogy komoly igény mutatkozik a minőségi borfogyasztásra Kecskeméten. Külön öröm, hogy sok fiatal vesz részt a Cifra Borsétán, ami valóban ideális alkalom arra, hogy beavassa a borok világába a fiatal fogyasztókat – tette hozzá.

Szabóné Bognár Anikó szerint a 21. század múzeumának a klasszikus múzeumi funkciók mellett közösségi térré is kell válnia, így szívesen fogadták be a minőségi szórakozást jelentő Cifra Borsétát. A borkultúra mindemellett szorosan kapcsolódik a múzeum számos részlegéhez, tevékenységi köréhez, így a régészethez, a néprajzhoz, de akár a képzőművészethez is – mutatott rá Szabóné Bognár Anikó.

Dr. Palkovics András dékán azt emelte ki köszöntőjében, hogy a több mint 60 éves múltra visszatekintő kecskeméti kertészeti képzés történetében még soha nem jelentkeztek annyian erre a tanulmányi területre, mint az elmúlt években.

A Cifra Borséta kiállítói között több borász is a kecskeméti kertészetin végzett egykor, köztük Koch Csaba, Miklós Csaba és Varga Árpád.

A 16 órakor rajtoló eseményre fokozatosan érkeztek a vendégek, néhány óra alatt megtelt a Cifrapalota két szintje, különösen a felső szinten örvénylett a tömeg. A tokaji, villányi, balatoni, szekszárdi, mátrai borászatok mellett természetesen a Kiskunság is képviseltette magát, a helyi pincészetek a Pávás terem egyik oldalában sorakoztak egymás mellett az "Igazi Kunság" szekcióban. Jelen volt az ország két legnevesebb egyházi borászata, a pannonhalmi és a veszprémi is, a pezsgő szerelmesei pedig Champagne-t is kóstolhattak. A Neumann Pezsgő Lounge-ban az izsáki Royalsekt új brandjét, a Natarát lehetett megkóstolni.

A Cifra Borséta támogatói között volt Kecskemét városa is, a városvezetést dr. Homoki Tamás és Gaál József alpolgármesterek képviselték. Gaál József egyúttal a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként is jelen volt, hiszen az iparkamara is támogatta a borsétát.

A Cifrapalotában 22 óráig tartott a borkóstoló, de akiben maradt még szufla, a Kéttemplom közi DiVinóban folytathatta.

A 3. Cifra Borsétáról szóló televíziós összeállításunk a KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában lesz látható.