Világhírös Kecskemét - Csaknem 60 programmal vár a tavaszi fesztivál

2024. 03. 07., 14:53
Három nagyszabású néptáncelőadással, Cseh Tamás-koncertszínházzal, Bach-hangversennyel és bohém jazzel, Nagy István-kiállítással, három művészeti vásárral, a SZÍN-TÁR előadásaival és megannyi más programmal, összesen csaknem 60 eseménnyel várja látogatóit a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 14. és április 14. között.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 41 képet tartalmaz

A fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester úgy fogalmazott, pezsgő, színes, tartalmas hetek elé nézhetnek a kecskemétiek és a környékről ide látogatók, hiszen a fesztiválon több mint 20 helyszínen minden művészeti ág bemutatkozik a zenétől a táncig, a képzőművészettől a színházművészetig. A polgármester köszönetet mondott Barta Dórának és csapatának a fesztivál megszervezéséért.

– Mit üzenhet ma Kecskemét a világnak? – tette fel a kérdést Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója, aki szerint a tavaszi fesztivállal próbálnak meg méltó választ adni erre a kérdésre, az "iránytű fokát Kecskemétre irányítva". A Világhírös Kecskemét mottójú összművészeti fesztivál programjai közül azokat emelte ki, amelyeket a Hírös Agóra szervez. Ezek közé tartozik a Kecskeméti Képzőművészek Közössége (KKK) Kodály-teremben megnyíló tárlata, Szűcs Emese és Lőrincz Luca Feminus Creator című közös kiállítása, valamint három művészeti vásár, a HARTPlacc, a HA Design Vásár és a főtéren felállított hagyományos tavaszi vásár.

Szintén az Agóra szervezésében valósul meg a fesztivál egyik kiemelt előadása, az Urban Verbunk Don't Lie To The Planet című produkciója, melyből a sajtótájékoztató résztvevői rövid részletet is láthattak.

Világhírös Kecskemét - Csaknem 60 programmal vár a tavaszi fesztivál március közepétől. Az Urban Verbunk Don't Lie To The Planet című produkciójából ízelítőt is láthattunk az erről szóló sajtótájékoztatón. Részletek a cikkben: bit.ly/49XllBw

Közzétette: Hiros.hu – 2024. március 7., csütörtök

Mint Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti igazgatója elmondta, a néptáncot próbálják meg aktualizálni és látványelemekkel színesítve széles rétegekhez eljuttatni. New Yorktól Kanadán és Dubajon át a világban sok helyen nagy sikert arattak már, Magyarországon eddig viszonylag kevés emberhez jutottak el, idő kell még ahhoz, hogy jobban befogadják ezt a műfajt hazánkban – mondta. Elmesélte azt is, hogy a kecskeméti Agóra színpadán lépett fel először néptáncosként, még gyerekként, ezért különösen nagy izgalommal várja a március 20-ai előadást, melynek színpadi elemei között szerepel majd egy 40 négyzetméteres trambulinszőnyeg, lángoló padló és egy több mint 2500 literes medence is, egyedi látványvilágú mozihatást biztosítva a tánc- és zenei élmények mellett.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egy másik kiemelt eseménye lesz a Bach Mindenkinek Fesztivál országos nyitókoncertje, melynek a református templom ad otthont március 16-án. Kovács Zalán László fesztiváligazgató elmondta, hogy a neves ausztrál orgonaművész, Peter Guy játékában gyönyörködhetnek majd a zeneszeretők. A Bach Mindenkinek Fesztivál idén már 250 településen összesen 380 programmal várja az érdeklődőket, immár New Yorktól Ausztráliáig, a magyar diaszpóra körében is.

Április 4-et írják be naptárjukba Cseh Tamás rajongói, az Agóra nagyszínpadára érkezik ugyanis az ikonikus előadó 20 dalát feldolgozó Százféle változatban című koncertszínházi előadás. A sajtótájékoztatón Simon Kornél rendező (egyúttal közreműködő színész) felidézte a Cseh Tamáshoz fűződő ellentmondásos viszonyát – diákkori rajongását, majd szegedi összeveszésüket –, amely miatt először nem akarta elvállalni az előadás megrendezését. Végül, évtizedek távlatából mégis beleállt a feladatba, és tisztelete jeléül, egyúttal "egyfajta bocsánatkérésként" megrendezte a darabot.

Az esten énekesként közreműködő Fekete Linda úgy vélte, "Cseh Tamás olyan mint egy jó bor, meg kell rá érni", de ha az ember elég érett és megismeri, "magához láncol és nem ereszt". Az április 4-én, csütörtökön este 19 órakor kezdődő est további fellépői Jordán Adél, Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Törőcsik Franciska és Trokán Anna.

A Ciróka Bábszínház többek között a Kövér Béla Bábszínház vendégjátékával, a Dániel András meséi alapján készült Egy kupac kufli című előadással, valamint egy saját darabbal, a Kiss Judit Ágnes meséiből merítő Babarókával várja a családokat – mondta a bábszínházat képviselő Kuthy Ágnes. A felnőtt közönséget várják Nagy Mari színművész Mária Testamentuma című önálló estjére.

Loránd Klára a Bozsó Gyűjteményben március 21. és május 12. között látható Nagy István-kiállítást ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Nagy István erdélyi születésű művész, aki élete második felében az Alföldön találta meg magát, erre utal a tárlat címe: Egy székely az alföldön. A tárlat a Kemény-magángyűjteményből válogató sorozat harmadik része.

A Katona József Könyvtár programjait Bujdosóné dr. Dani Erzsébet igazgató ismertette. A kilenc program három téma, a művészet , az irodalom és a zene köré összpontosul. Portálunk, a hiros.hu fotósa, Banczik Róbert kiállítását március 14-én nyitja meg Öveges László főépítész. Egy másik kollégánk, a Kecskeméti Lapok Váltóáram című irodalmi rovatát szerkesztő dr. Turai Laura költő, irodalomtörténész Pilinszky és Simone Weil kapcsolatáról tart előadást. A tavaszi fesztivál keretében a könyvtárban kerül sor a Forrás folyóirat 55. jubileumát ünneplő eseményre, a költészet napjához kapcsolódva a Kolozsváron élő André Ferenc költő, slammer estjére, valamint a Kecskemétről elszármazott Kossuth-díjas színésznő, Piros Ildikó új, önálló előadóestjére is.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház immár 15. alkalommal szervezi meg a Színművészeti Egyetemek Találkozóját. A március 18-tól 23-ig tartó SZÍN-TÁR fesztiválon Budapestről, Kaposvárról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Újvidékről és Pozsonyból is érkeznek társulatok, és idén először bemutatkozik a Nemzeti Dobogó, a Kecskeméti Nemzeti Színház dráma- és színházpedagógiai műhelye is – mondta el Sárdi Barbara, a kecskeméti teátrum marketingigazgatója. A 15. SZÍN-TÁR részletes programjáról honlapján és korábbi cikkünkben olvashat.

Egy másik "fesztivál a fesztiválban" az immár 33. alkalommal megrendezett Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, melyre idén utoljára kerül sor. A háromnapos jazzünnepen ezúttal cseh, szlovák és magyar együttesek elevenítik fel a két világháború korszakának muzsikáját – mondta a sajtótájékoztatón Ittzés Tamás. A fesztiváligazgató nemrég volt a KTV stúdiójának vendége, ahol a fesztivál lezárásáról is beszélt.

Szabó Kocsis Zsuzsanna néprajzkutató, muzeológus a Katona József Múzeumhoz tartozó Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjait ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, kettős jubileumot ünnepelnek, hiszen a gyűjteménynek otthont adó épületet 230 éve emelték, és idén 40 éve annak, hogy 1984-ben átalakították múzeummá. Mostani kínálatuk fókuszában a hagyományos vásárok, a népi mesterségek és a Kecskemét-környéki pásztorkultúra bemutatása áll, de szerveznek koncerteket és táncházakat is.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Hollókői Huba a Kocsár Balázs-vezényelte Peer Gynt-keresztmetszetet, az Erdei Péter-vezette Kecskeméti Énekes Körrel (KÉK) közös barokk koncertjüket, valamint a Koldus és Királyfi című zenés mesejátékot emelte ki a kínálatból.

Az Urban Verbunk produkciója mellett a hagyományos néptánc is jelen lesz a fesztiválon két fontos előadással. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című,  Zsuráfszky Zoltán-rendezte előadásában a Rábaköztől a Székelyföldig, a Sárköztől a Matyó-vidékig és a Dél-Alföldig láthatunk bemutatót autentikus táncainkból április 9-én. Természetesen nem marad ki a programból a Kecskemét Táncegyüttes sem, mely idén három külföldi bemutatóra indul: Isztambulba, Rodostó városba, valamint Brazíliába, egy világversenyre. Április 12-ei műsorukban kis ízelítőt láthat a közönség a külföldi repertoárokból, megfűszerezve a műsort egy videós és képi prezentációval az együttes eddigi éveinek sikeres nemzetközi szerepléseiről.

A 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.