Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten

2023. 05. 10., 13:57
Megnyitotta kapuit a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az egynapos sebészeti ellátást biztosító új egység. A korszerű, kétszintes épületben a tervek szerint havonta 600 műtétet hajtanak majd végre többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai és traumatológiai területen. Az egynapos sebészet megnyílásával csökken az aktív fekvőbeteg ellátásra és annak műtőkapacitására eső terhelés, így rövidülhetnek a várólisták – hangzott el az új egység szerdai ünnepélyes átadásán.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

A zöldmezős beruházásként, több mint nettó 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult egynapos sebészeten április elején végezték az első műtétet, az ünnepélyes megnyitót azonban jobbnak látták egy egyhónapos sikeres tesztüzem után megtartani – mondta a helyszínen dr. Gondos Miklós főigazgató. "Ez az épület működik, ez a rendszer működik" – jelentette ki.

Dr. Gondos Miklós köszönetet mondott a vármegyében működő valamennyi társintézményüknek – Kiskunhalasnak, Kalocsának, Kiskunfélegyházának, valamint a megyén kívül Szekszárdnak – a fejlesztésben nyújtott segítségükért.

A főigazgató kitért arra is, hogy a sebészet és az aneszteziológia fejlődésével folyamatosan nőhet azoknak a beavatkozásoknak a köre, amelyeket el lehet végezni az egynapos sebészeten.

Az átadás nyitányaként a megyei kórház alkalmazottaiból álló MEDrigál Kórus énekelt Szabó Sándor vezényletével, ezzel valóban ünnepivé téve a ceremóniát.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.

A megyei kórház kecskeméti, Nyíri úti telephelyen található, mintegy 2.890 m2-es területű új létesítményben 3 műtő, 36 férőhellyel bíró 19 betegszoba, továbbá számos kiszolgáló helyiség található. A beruházáshoz közmű-, kert-, parkoló-, út- és járdaépítés is kapcsolódott.

Az új részleg mai átadása nem önálló esemény, hanem egy komplex folyamat része. Az EFOP-2.2.0 projekt keretében ugyanis 17 intézményben, 19 telephelyen hozunk létre korszerű egynapos sebészeti ellátást nyújtó egységet
— emelte ki köszöntőjében Lengyel László, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során olyan különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris, önálló, egynapos egységek kialakítása történik, amelyekben az egynapos ellátásba bevont szakmák betegei a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak – olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság sajtóközleményében.

Az egészségügyi ellátások során a páciensek részéről kifejezett igényként jelentkezett, hogy az orvostudomány fejlődésével és az új technikai eszközöket igénybe véve az ellátást egyre inkább úgy szervezzük meg, hogy a kórházi tartózkodás hossza csökkenjen, és mihamarabb vissza tudjanak térni családjuk körébe, otthonaikba 
— mutatott rá Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság ápolásügyi koordinációs igazgatója.

Gerencsér Andrea elmondta: az EFOP-2.2.0 projekt, melynek a kecskeméti fejlesztés is része, országosan közel 11 milliárd forintos forrást biztosít egynapos sebészetek létrehozására és az ellátás fejlesztésére.

Ezt még Svébis Mihállyal kezdtük el, Mészáros János a fő mentora, aki az egynapos sebészet élharcosa volt helyettes államtitkárként, Horváth Zsolt, aki a vezetője lett ennek az egységnek, főigazgató úr pedig a befejezést segítette. Így végre a betegek szolgálatába állhat ez az épület. Óriási elismerés és köszönet mindenkinek
— fogalmazott a Kecskeméti Médiacentrumnak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Az átadási ünnepségen számos prominens közéleti személy részt vett, köztük a képen látható (b-j) Rideg László megyei közgyűlési elnök, dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László országgyűlési képviselők, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és dr. Zombor Gábor, a megyei kórház korábbi főigazgatója, egykori egészségügyi államtitkár.

Szemereyné Pataki Klaudia úgy vélte, az új egység átadása megmutatja Kecskemétnek a régióban betöltött fontos szerepét, azt, hogy nemcsak az ipar és az oktatás területén koncentrálódnak az erőforrások a városban, hanem az egészségügyben is.