Tavaszi fesztivál: 12 helyszínen közel 40 program az idei kínálatban

2023. 03. 03., 13:10
Tizenöt nap alatt 12 helyszínen csaknem 40 programmal várja a kultúrára vágyó kecskemétieket és környékbelieket a hírös város 38. tavaszi fesztiválja. A március 10. és 25. között zajló kulturális kavalkád részleteit a Hírös Agórában tartott pénteki sajtótájékoztatón ismertették.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 24 képet tartalmaz

Barta Dóra, a fesztiválszervezést összefogó Hírös Agóra ügyvezető igazgatója párhuzamot vont a tavasz és a művészet között, hiszen mindkettő az újjászületésről, a folytonos megújulásról szól. Kiemelte a fesztivál műfaji sokszínűségét, melyben a komoly-, világ- és népzene, valamint a jazz mellett erős hangsúlyt kap a táncművészet, a képzőművészet és a színház is.

Két "fesztivál a fesztiválban" is gazdagítja a programot: a 32. Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál, valamint a 14. SZÍN-TÁR Színművészeti Egyetemek Találkozója - hangsúlyozta. A programok közül többek között kiemelte a Recirquel újcirkusz társulat fellépését, hiszen ritkaságszámba megy, hogy a Müpában és gyakori külföldi fellépéseken szereplő neves társulat vidékre látogat.

Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az értékmegőrzési bizottság elnöke köszöntőjében felidézte: a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál 1986 óta színesíti a város kulturális életét. Kiemelte a kulturális intézmények széleskörű összefogását, valamint az emberek aktív bevonását a programokba. Utóbbira példaként a Táncmaratont említette, melyben bárkinek lehetősége lesz arra, hogy 5 perc erejéig a Hírös Agóra nagyszínpadán, professzionális körülmények között mutathassa meg tehetségét.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora úgy fogalmazott: "a francia hangulatot, Párizs ihletét" hozzák el Kecskemétre a Kemény Gyula magángyűjteményéből nyíló kiállításukon, melyen olyan magyar mesterek képei szerepelnek, mint Perlrott Csaba Vilmos, Czigány Dezső, Iványi-Grünwald Béla és Csernus Tibor, akikre mind nagy hatással volt a francia művészet.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház vezetője elmondta, négy előadással készülnek a fesztiválra, melyek mindegyike a családokat célozza meg. A Kodzsugukila, a boszorkány és a Sárkányölő Sebestyén 4 éves kortól, a János vitéz 8 éves kortól, a március 21-i bábszínházi világnapon bemutatandó A kisgömböc pedig 14 éves kortól ajánlható.

Bognár Gabriella, a Szórakaténusz vezetője elmondta: programjaikkal a 100 éve született Ligeti György népdalgyűjtő tevékenységéhez kapcsolódnak, és természetesen ők is elsősorban a gyerekközönséget célozzák meg. Két egymást követő szombaton, március 18-án és 25-én készülnek eseménnyel, az előbbi napon a gyergyói citerazene kevéssé ismert hagyományával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, az utóbbin a Kolompos együttes készül hagyományos táncházi népzenével.

Erdei Péter karnagy a Kecskeméti Énekes Kört (KÉK) képviselve Szent és profán címet viselő hangversenyük koncepcióját ismertette. A koncert első, szakrális zenei része a húsvétra fókuszálva két szerző, Michael Haydn és Deák-Bárdos György műveit szólaltatja meg, második, profán szakasza pedig többek között Ligeti György kórusra írt népdalfeldolgozásaiból válogat. A március 23-i koncert helyszíne az Ókollégium első emeleti díszterme.

Sárdi Barbara, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház marketingvezetője a március 23. és 29. között immár 14. alkalommal megrendezett SZÍN-TÁR Színművészeti Egyetemek Találkozójáról elmondta: idén is izgalmas, műfajilag sokszínű előadásokat hoznak Kecskemétre a magyar nyelvű színházi képzést biztosító felsőfokú intézmények, így már hagyományos vendég többek között a budapesti SZFE, a kaposvári, kolozsvári és marosvásárhelyi egyetemek, valamint idén új intézményként a Pozsonyi Főiskola. Az előadások kedvező áron lesznek láthatóak a kamara- és a stúdiószínházban, továbbá szakmai programokra is várják az érdeklődőket. A legjobb előadások díjban is részesülnek. A részletes program a fesztivál honlapján olvasható.

Virág Barnabás, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese három programjukat ismertetett. Március 16-án Buda Ferenc és Háy János közös beszélgető-estjére kerül sor a január óta a könyvtárban működő Forrás folyóirat szervezésében, március 24-én kisiskolásokat várnak a Lóci Színpad zenés, bábos előadására, végül március 25-én dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách jeles kutatója tart előadást a 200 éve született íróról.

Barta Dóra kiemelte továbbá a Hollókői Huba-vezette Kecskeméti Szimfonikus Zenekar március 10-i hagyományos nyitókoncertjét, valamint a Sütő Erika által vezetett Nemzetközi Kerámia Stúdió Izzik a levegő - Fatűz akkor és most című kiállítását. Szintén immár hagyományosan, tárlattal jelentkezik a Kecskeméti Képzőművészek Közössége, ezúttal a Műhely Művészeti Egyesülettel közösen.

A részletes program a fesztivál honlapján, valamint a szép kiállítású nyomtatott műsorfüzetben olvasható.

Kapcsolódó cikk